Om

Får jag berätta en historia? Min historia. Den är lång men det går att snabbspola.

Det första videoprogrammet gjorde jag 1973, ett program om Gambia för Vingresor vilket också ledde till mitt första TV-program ”Barn i Gambia”, ett program i svartvitt för Finlandsvensk Skol-TV i Helsingfors. 1980 och drygt två år framåt följde jag Ingemar Stenmarks träning och tävling i programmet ”Åk skidor med Ingemar Stenmark”. Sommarträningen i Tärnaby, Bohuslän och på Öland, höstträningen i Norditalien, World Cup-tävlingarna i Aprica, Madonna di Campiglio, Kitzbühel, Sansicario, Åre och Gällivare och alpina VM i Schladming 1982. Utbildningsavsnitten filmades mest i Åre. Programmet såldes som köpvideokassett, faktiskt en av de första på marknaden.

Därefter producerade jag en optimistskola på video med Hans Wallén, världsmästare i optimist och E-jolle, senare OS-medaljör i Starbåt. Den visas fortfarande som utbildningsinslag i seglarklubbarna.

1990-93 arbetade jag på MTV Produktion som biträdande producent och manusförfattare i ”Låt Kameran Gå” i TV3. I tolv år jobbade jag som producent och manusförfattare på MTV i Jonsered, senare MTV Spider, där jag svarade för företagsfilm och företags-tv.
Kunderna var en blandning av stora och mindre företag. Alla hade de ett behov att berätta sin historia. Volvo, SKF, Skanska, Hässle och Semcon är några av de företag som regelbundet producerade film under åren. Filmer med olika syften och olika innehåll. Ekonomiprogram för Volvo, dokumentär för SKF, processdokumentationer för Skanska och gastroskopiinformation för Hässle.
För Armaturjonsson gjorde vi en sitcom med kända skådespelare. Bland annat.
För Semcon producerade jag mellan 1996 och 2002 regelbundet företagsfilm, lägesrapporter och direktsänd företags-tv. TV-programmen var en blandning av studiobaserad underhållning och inspelade reportage som, via satellit, sändes till Semcons 20 dotterbolag runt om i Skandinavien.

Från 1993 arbetade jag med de svenska syndikaten i Whitbread Round The World Race och Volvo Ocean Race. Det första var Intrum Justitia European Team i Whitbread 1993-94, för vilka vi producerade både tv- och video.1997-98 var MTV officiell producent av all tv- och videoproduktion för den svenska satsningen Team EF. Jag var projektledare. Team EF ställde upp med en manlig och en kvinnlig besättning i två deltagande båtar, EF Language och EF Education. EF Language blev den första svenska totalsegraren.
Tillsammans med tjejbåten vann man också överlägset det så kallade ”mediaracet”. De allra flesta filmer, bilder och artiklar om Whitbread handlade om de båda EF-båtarna.
Vi producerade ett trettiotal tv- och videoprogram, förutom en daglig ”Whitbread-rapport” på en minut i TV4 med bl a dagsaktuella intervjuer med besättningen på de båda svenska båtarna.

Inför Volvo Ocean Race 2001-2002 arbetade jag med det finsk-italienska syndikatet Nautor Challenge, också det ett tvåbåtssyndikat. Jag producerade ett antal filmer inför starten. Under tävlingen arbetade jag också för Semcon och Team Assa Abloy.

Tjörn runt är världens största kappsegling inomskärs. Sedan sjuttiotalet har jag deltagit i kappseglingen varje år och sedan 1999 har jag varit med som expertkommentator i TV4:s program om tävlingen. Under många år har jag jobbat med filmproduktion; företagsfilm, reklamfilm och dokumentärer. Och kommunikation för tryck och webb. Det gör jag fortfarande även om jag fokuserar mycket på stillbilder; egna projekt och uppdrag.

9 kommentarer till Om

  1. Torsten Hagnéus skriver:

    Klubb Maritim har fått en nybyggnads/ägarlista på Wingakryssare, men vi sysslar med handelsfartygshistorik, och därför undrar jag, om du vet någon, som skulle vilja ha den? Jag tycker att det är synd att slänga den.
    Mvh
    Torsten Hagnéus, Västra Frölunda

  2. Vanessa skriver:

    Klubb Maritim har fått en nybyggnads/ägarlista på Wingakryssare, men vi sysslar med handelsfartygshistorik, och därför undrar jag, om du vet någon, som skulle vilja ha den? Jag tycker att det är synd att slänga den.
    Mvh
    Torsten Hagnéus, Västra Frölunda

    +1

  3. Björn Lind skriver:

    Hej.
    Dina bilder dyker ofta upp när jag googlar. Antagligen för att mina sökord inte sällan innehåller orden ”Tjörn”, ”Kyrkesund” och ”snipa”. Hur som helst är det fina bilder trots att jag inte är seglare. Din ”Dröm i fur, teak och mahogny” var sagolikt vacker. Linjer som gör en alldeles tårögd! Vet du något mer om modellen?
    Hälsningar Björn

  4. akefredriksson skriver:

    Hej Björn,
    Tack för dom fina orden. Snipan finns bara i ett ex, numera finns den i Amsterdam. Jag skrev en artikel i Båtnytts träbåtsnummer 2007 (jag minns inte vilket). Storyn har du antagligen hittat i http://fredriksson.tv/2007/04/10/flykten/.

  5. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  6. Ylva Vitorovic skriver:

    Hallå!
    Jag jobbar på Västsvenska turistrådet och fick adressen till din blogg av Anna-Karin S. Öjerskog. Har skrivit ett blogginlägg om Kusträddardagen som det vore toppen om du kunde sprida.
    Maila gärna din mailadress till mig på till ylva.vitorovic@vastsverige.com
    här är blogginlägget: http://www.vastsverige.com/sv/Vastsverige/Bloggar/Blogg/Bloggpost/?eId=129
    Tack på förhand,
    /ylva.

  7. Grym blogg! Här ligger man i lä=)
    /Richard
    d29josefin.blogspot.com

  8. Anette skriver:

    Hej Åke! Ring mig asap, har en nyhet. 0705-776422. Mvh Anette

  9. Bertil Engdahl skriver:

    Hej Åke!
    Jag råkade titta min på SVT/sports hemsida. Kollade då vilka stora sportevenemang de listat 2013. Ingensegling, inte ens Americas Cup finns med! Är segling så ointressant?
    Att Kosterpokalen i Uddevalla i juli inte bevakas kan jag till nöds förstå, men hoppas att du dyker upp då för att kolla vackra båtar och goa gubbar.

Lämna en kommentar